Technikai tudnivalók a NAV Online Számla rendszerében történő regisztrációhoz

2020. július 1-jétől a számlázóporgramot és a nyomdai gyártású számlatömböt, azaz kézi számlát használókra is vonatkozik az adatszolgáltatási kötelezettség a NAV felé, minden belföldi áfaalany részére az ÁFA törvény szerint belföldön teljesített ügyletről kibocsátott számla esetén.

Az online adatszolgáltatási kötelezettség teljesítése érdekében regisztrálnia kell a NAV Online Számla rendszerébe 2020. június 30-ig, ill. legkésőbb azt megelőzően, hogy olyan számlát állítana ki, amit továbbítani kell a NAV felé. Az adatszolgáltatási kötelezettséggel összefüggő részletes szabályok megismerése itt lehetséges. 

A NAV Online Számla rendszerébe történő regisztráció előfeltétele egy Ügyfélkapus fiók megléte. Amennyiben Ön még nem rendelkezik ügyfélkapus regisztrációval, kérjük első lépésként regisztráljon az ugyfelkapu.magyarorszag.hu/regisztracio oldalon. 

A NAV Online Számla rendszerében itt végezhető el a regisztráció. A regisztráció elvégzéséhez 30 perc áll rendelkezésre, azonban biztonsági okokból - az ügyfélkapus viszontazonosítás miatt - adóazonosító jelének megadására csupán 5 perc biztosított.

Az Online Számla regisztráció röviden:

1. Lépés: Adatszolgáltatásra kötelezett adózói regisztráció

2. Lépés: Elsődleges felhasználó létrehozása

3. Lépés: A gazdálkodó szervezet vagy egyéni vállalkozó részletes adatainak megadása (adószám, e-mail cím és telefonszám stb.)

4. LÉPÉS: A számlaadatok kézzel történő rögzítése esetén további tennivaló nem szükséges, azonban számlázó program használata esetén (pl. MEDITOR SZÁMLÁZÓ MODUL) egy ún. TECHNIKAI FELHASZNÁLÓ LÉTREHOZÁSA és az XML KULCSOK LEGENERÁLÁSA is szükséges. Technikai felhasználó létrehozása nélkül nem lehetséges a NAV-val adatkapcsolatot létrehozása, és az adatszolgáltatás online teljesítése.

Online Számla - Regisztráció bemutatása (video)

A regisztrációhoz és a technikai felhasználó létrehozásához részletes leírás a NAV Online Számla oldalán található.

Sikeres regisztrációt követően a
MEDITOR Számla 2.0 modul
beállításához a következő adatokat kell megadni:

  • A Technikai felhasználó neve
  • A Technikai felhasználó Jelszava
  • A Technikai felhasználó XML aláírókulcsa
  • A Technikai felhasználó XML cserekulcsa